uw kat bij ons in goede handen
Suikerziekte bij een kat
Suikerziekte bij de kat (diabetes mellitus) is goed te behandelen. De katten eten, drinken, plassen veel en hebben een hoge eetlust. Ondanks de het vele eten valt de kat toch af.
Bij suikerziekte maakt de kat te weinig van het hormoon insuline aan. Insuline zorgt voor de opname van suiker in de lichaamscellen. Bij suikerziekte komt de suiker dus niet in de cellen. De cellen krijgen geen brandstof en in het bloed zit te veel suiker. Deze suiker zuigt vocht uit de cellen. Suiker en vocht worden uitgeplast.
De kat voelt zich duidelijk niet lekker, slaapt het groots gedeelte van de dag, wast zich minder goed en krijgt een onverzorgde, plukkerige vacht.
Als een kat met suikerziekte niet wordt behandeld, worden ze op een gegeven moment zo zwak, ziek en misselijk dat ze stoppen met eten en drinken. De kat gaat een beetje zoet ruiken. Deze toestand noemen we een ketoacidose. De kat moet met spoed worden opgenomen.
Katten met suikerziekte moeten injecties insuline krijgen. Daarnaast is een speciaal dieet belangrijk.
Om te bepalen hoeveel insuline de kat moet krijgen, is herhaald bloedonderzoek nodig.
De kat moet de rest van zijn leven insuline krijgen. Twee keer per dag, ook in de weekeinden en vakanties. Iedereen kan leren insuline te geven. Het is niet moeilijk. Met de Vetpen, een speciaal ontwikkelde insuline pen voor huisdieren, wordt het geven van insuline eenvoudig.
Uiteraard zullen wij een duidelijke uitleg geven en u hierin begeleiden.
Om te bepalen hoeveel insuline uw kat nodig heeft, (we noemen dit reguleren of instellen), moet bloed geprikt worden. Hoe vaker u de hoeveelheid suiker in het bloed bepaalt, des te beter kan de suikerpatiënt worden ingesteld.
Eten verhoogt de hoeveelheid suiker in het bloed.
Als uw kat gewend is om zelf te bepalen wanneer hij eet, (er staan altijd brokjes), dan mag dit zo blijven.
Eet uw kat in maaltijden, dan raden wij aan om de dagportie in tweeën te delen en uw kat dus twee maal daags te voeren. U kunt de insuline dan meteen na de maaltijd geven.
Voor katten met suikerziekte zijn verschillende speciale diëten in de handel.
Als uw kat dit voer lekker vindt, is het verstandig om hier vanaf de eerste dag mee te beginnen. Als u later het dieet verandert, is het mogelijk dat de hoeveelheid insuline moet worden aangepast.
Wist u dat wij uw kat met suikerziekte graag verzorgen tijdens uw vakantie? Kijkt u eens bij ons kattenresort.
Orthopedie bij katten
Bekijk de vele verschillende orthopedische aandoeningen die bij katten voor kunnen komen.
Bekijk onze specialismen