De Ziekte van Weil (Leptospirose): een dodelijke ziekte, maar te voorkomen!

De Ziekte van Weil (Leptospirose): een dodelijke ziekte, maar te voorkomen!

Er kwam een hondje van ruim anderhalf jaar oud bij ons op de kliniek met sinds een aantal dagen de volgende klachten: braken, niet willen eten, amper drinken, sloom zijn. Wat bij ons meteen opviel, waren de gele slijmvliezen, oftewel: geelzucht. Daarnaast was de lichaamstemperatuur te laag en was hij uitgedroogd. We hebben het hondje meteen opgenomen voor warmte en infuus. Dit deden we op onze quarantaine afdeling. Waarom? Daarover later meer.

Geelzucht

Geelzucht wordt veroorzaakt door een verhoogde concentratie van bilirubine in het bloed. De oorzaken hiervan vallen in drie categorieën:

  • Hemolyse (afbraak van rode bloedcellen)
  • Leverziekte
  • Obstructie van de galgang

Om te bepalen van welke categorie bij dit hondje sprake was, hebben we meteen bloed afgenomen voor bloedonderzoek en een echo van de buik gemaakt.

 

Bloedonderzoek

Het gehalte aan rode bloedcellen was normaal, dus hemolyse als oorzaak van geelzucht viel af. Verder viel op dat de concentratie aan leverenzymen en bilirubine sterk verhoogd was in het bloed. Maar daarnaast ook de nierwaarden.

 

Echografie van de buik

Bij de echo waren er geen aanwijzingen voor een obstructie van de galgang, dus een leverziekte als oorzaak voor de geelzucht bleef over. De lever leek wat onregelmatig van structuur te zijn, maar normaal van grootte. De nieren toonden normaal. Verder viel het op dat er een klein beetje vrij vocht in de buik aanwezig was. Geen specifieke oorzaak werd gevonden.

 

Leveraandoeningen

Er zijn vele soorten leveraandoeningen, voor een diagnose is vaak een leverbiopt nodig. Echter, als wij een combinatie van een lever- en nierprobleem zien (zoals in dit geval), gaan er meteen alarmbellen bij ons rinkelen: er zou sprake kunnen zijn van de Ziekte van Weil. Zeker nadat bij navraag bleek dat deze hond niet was gevaccineerd hiertegen!

 

De Ziekte van Weil

De Ziekte van Weil wordt veroorzaakt door een bacterie en honden worden besmet via wilde dieren. Via direct contact met deze dieren (bijtwond, eten van kadavers) of via indirect contact met bijv. urine van deze dieren in stilstaand water. De kans op besmetting is dan ook gedurende het hele jaar mogelijk. De Ziekte van Weil is een zogenaamde zoönose, dat betekent dat deze ziekte ook op mensen kan worden overgedragen. Als mensen Leptospirose krijgen, kunnen zij hier erg ziek van worden. 1 op de 20 mensen overlijdt zelfs aan deze ziekte! Dit is dus de reden dat het hondje in de quarantaine werd geplaatst, om besmetting van andere honden, maar ook van ons personeel, te voorkomen.

 

Nader onderzoek

Op basis van deze verdenking hebben we een bloed- en urinemonster opgestuurd naar het laboratorium om te testen op deze ziekte. In afwachting daarvan, zijn we direct tegen deze ziekte gaan behandelen door middel van antibiotica via het infuus. Daarnaast zijn we ondersteunende medicatie gestart om te proberen het hondje er zo snel mogelijk bovenop te krijgen.

 

De uitslag en afloop

Na een aantal dagen kregen we de uitslag binnen. En inderdaad, het bleek om Leptospirose te gaan.

Ondanks alle inspanningen, bleek de schade aan de lever en de nieren te groot en heeft het hondje het helaas niet gered.

 

Vaccinatie

Wat het extra vervelend maakt, is dat we weten dat dit voorkomen had kunnen worden. Er bestaat  namelijk een vaccinatie tegen deze ziekte. Deze dient een hond als pup 2 keer te krijgen en vervolgens jaarlijks. Op die manier blijft hij/zij goed beschermd tegen deze ziekte. Erg belangrijk dus, omdat als je er niet tijdig bij bent (zoals in dit geval), de hond eraan kan overlijden. En daarnaast is het dus ook een potentieel risico voor de gezondheid van de mens.

Daarom dus deze belangrijke boodschap: laat uw hond goed vaccineren tegen de Ziekte van Weil en blijf dit jaarlijks herhalen om onnodig leed te voorkomen.

Let op:

Sommige eigenaren laten liever hun hond eerst titeren (bepalen van het aantal antilichamen in het bloed) om te bepalen of een bepaalde vaccinatie nodig is. Helaas kan er voor de Ziekte van Weil geen titerbepaling gedaan worden en daarnaast is het ook bekend dat de vaccinatie echt niet langer werkt dan een jaar. Vaccineren dus!