Chirurgie
Gespleten gehemelte (palatoschisis) Hernia Perinealis Kaaktumor Laparoscopie Larynx-paralyse Medische plastische chirurgie Neusvleugels Ooglidcorrecties Palatum molle Sterilisatie & Castratie

Laparoscopie bij de hond

Laparoscopie is een samengesteld woord, laparo = buik en scopie = kijken. Ook wel kijkoperatie genoemd.

Het is een operatietechniek waarbij er via kleine sneetjes van ca 5mm, wordt geopereerd. Het leent zich bijzonder goed voor de sterilisatie van honden (teefjes) en het verwijderen van niet ingedaalde teelballen (testikels) bij reuen (in de geneeskunde heet dat cryptorchidie).

Door het kleine sneetje te maken in de buik, kan een camera geplaatst worden. De buik wordt opgeblazen met CO2 gas , zodat er een goed overzicht in de buik ontstaat.

Vervolgens wordt er met behulp van een 2e en 3e snede een zogenaamd werkkanaal gemaakt. Door dit “kanaal” worden de instrumenten ingebracht die nodig zijn om de ingreep uit te voeren. We kunnen via de camera exact zien wat we in de buik aan het doen zijn. Op deze manier kunnen we met hele kleine sneetjes op zeer moeilijk bereikbare plaatsen komen.

Voordelen

  • Snel herstel: door de korte narcose en de kleine wondjes is de hond weer snel hersteld en 95 % van de dieren eet en drinkt op de dag van de operatie alweer.
  • Kleine wondjes: er wordt door 3 openingen van 5 mm gewerkt  en er hoeft dus niet meer een snede gemaakt worden waar minimaal een hand doorheen kan van gemiddeld 7 tot 10 cm. Kleine wondjes betekent ook minder trekpijnlijkheid, geen kans op wondbreuk en minder kans op wondinfectie.
  • Slechts huidhechtingen: alleen de huid wordt met één hechting per opening gesloten en er hoeven dus niet meer drie lagen (spier-/peeslaag, vetlaag en huid) van 10 cm afzonderlijk gehecht worden.
  • Minder lang een kap of medical pet shirt: de hond hoeft maar een paar dagen een kap op of medical pet shirt aan. Kleine wondjes betekend ook minder irritatie van de wondjes, hierdoor is de neiging tot likken aan de wond veel minder.
  • Beter overzicht in de buik: zoals uit video-opnamen blijkt (zie ook hieronder) is het overzicht in de buik veel beter. Bij de 'conventionele' sterilisatie probeert men door een zo klein mogelijke snede met de hand blind in de buik de eierstok vrij te maken, terwijl met een kijkoperatie de eierstok helemaal vrij in beeld ligt.
  • Minder kans op nabloeden: door het goede zicht en het overzichtelijk kunnen werken, is de kans op een nabloeding uiterst gering. 
  • Minder kans op infectie: doordat we uitsluitend met steriele instrumenten in de buik komen en handen(met operatiehandschoenen) van de operateur buiten de patiënt blijven. Dit vermindert de infectiekans aanzienlijk. 

Nadelen

Voor het huisdier:
In vergelijk met de meer traditionele sterilisatie zijn er geen nadelen voor het huisdier.

Voor de dierenarts:
De hoge investeringen in apparatuur en scholing staat de aanschaf voor kleinere dierenartspraktijken in de weg. U zult begrijpen dat  het tarief voor de sterilisatie iets duurder uitvalt t.o.v. de traditionele sterilisatie.